När hopparen Christian Haar stod i vägskälet mellan att börja arbeta eller satsa på idrotten valde han lägga löparskorna åt sidan. Idag arbetar han som tränare med målet att motivera barnen till att följa sina drömmar.
För tjugonionde året på raken anordnar Turebergs Friidrottsklubb utomhustävlingen Sollentuna Athletic Yotuh Open (SAYO). De bruna läktarna i trä är fullsatta när deltagare från olika delar av Sverige tävlar i bland annat höjdhopp, kula och spjut. En doft av grillat smyger sig förbi när en kvinna går upp på läktaren med en korv i handen.Väderprognosen tippar på att det kommer bli uppåt tjugoåtta grader den första helgen i juni, vilket känns av när publikstaketet i metall är alldeles för varmt att luta sig mot.
Haar är klädd i röda shorts och ser pigg ut för att ha varit på plats sedan klockan åtta imorse. Idag tävlar Turebergs pojkar och flickor -07 i blå färg. Under förmiddagen springer de både sextio meter samt hoppar höjd. I vanliga fall består laget av ungefär arton stycken, idag är tio på plats. I den här värmen menar tränaren Haar att laget tävlar med motstånd, i slutändan tävlar du dock alltid mot dig själv.
– Jag var inte tillräckligt bra för att överleva på idrotten, säger Haar.
Redan som tio år gammal fick Haar upp ett öga för friidrott. Uppväxten i Karlstad handlade till stor del om att engagera sig i den lokala klubben, därefter gick han vidare till Fria Läroverkens Gymnasium där namnet på huvudtränaren Anders Sjöden fortfarande gör sig ihågkommet. Det var vid tjugofem års ålder som Haar var tvungen att fatta ett viktigt beslut – antigen satsa på idrotten eller börja arbeta.
År 1991 var det ett helt annat beslut som Haar stod inför. Läktarna var då fullsatta och en doft av gympaskor rörde sig mellan de tävlande. Pulsen gick upp och det fastklibbade linnet grep hårde tag om Haar. När resultaten redovisades stod det fast att Christian Haar vann junior-SM i tresteg. Inte bara en gång men likaså hade han vunnit två år tidigare.
Trots två vinster i tresteg valde Haar att ställa in löparskorna i garderoben. Sportfältet byttes ut mot ett mjukvaruföretag där han har stannat sedan dess.
– 16,05 är mitt personrekord i tresteg, medan det är 7,55 i längdhopp, säger Haar.
Idag har det gått bra för Turebergs 07:or. Ibland går det mindre bra och då menar Haar att det är viktigt som tränare att läsa av barn från barn. Medan en del deltagare vill ha en kram skakar andra av sig förlusten lättare.
– Som tränare är en del av uppgiften att glädjas när det går bra och att sörja när det går dåligt, säger Haar.
Att barnen har olika behov speglas i deras ambitioner. Några vill bli bäst i världen medan andra vill ha roligt när de tränar. För att hålla elevernas drömmar vid liv letar Haar alltid efter nya övningar som kan nyansera träningen. På sistone har gruppen gjort en del övningar i längdsprång över lägre häckar. Syftet är att hitta rätt vinklar för fötter, knän och kroppshållningen.
– Det är roligt för barnen att känna hur de överträffar sig själva, säger Haar.
Trots att Haar inte hoppar längre plockar han fram längdskidorna så fort snön lägger sig på marken. Likaså har han lyckats föra vidare sitt intresse för idrott till sina två barn som tycker om att röra på sig.
Idag springer hans son som är elva år gammal, vilket gör att Haars blick är fokuserad på banan. Trots det brännande räcket lutar han sig med armarna mot det.
– Att vara tränare ger mig mycket som person, säger Haar.
Christian Haars tre tips till dig som vill träna friidrott:
- Ha tålamod! För dig som är ny på friidrott kan det kännas som att du står och stampar, en del grenar är tekniskt krävande och kräver att du låter det ta tid.
- Testa nya övningar! Bit inte envist fast dig vid samma gamla mönster. Nya övningar är fysiskt utmanande och oftast roliga att pröva på.
- Sist men också viktigast: ha roligt när du tränar! Glädjen kommer alltid inifrån dig och med den drivkraften utvecklas du bättre än något annat.
Raffaella Lindström
Journalistkursen, Jakobsbergs folkhögskola