Turebergs Lukas Björninger har satt nytt personbästa, tillika klubbrekord i kula varje tävling hitintills under säsongen. Det senaste rekordet är på 16,96 meter.
– Det känns väldigt lovande och jag har utvecklats väldigt mycket den här säsongen och det känns superbra inför SM i augusti, säger han.
I Stora Turebergskastet den 24 maj satte sjuttonåringen både klubbrekord och nytt personbästa genom att stöta 16,96 m. Det slog ett tidigare rekord på 16,80 meter som var satt av Lukas själv i en annan tävling bara en vecka tidigare, även det ett personbästa.
Stöter du nytt personbästa och slår nytt klubbrekord varje vecka?
– Ja nu såhär i början av säsongen verkar det som jag gör det ja, jag har gjort det hitintills i varje tävling. Det känns roligt, anledningen till att det blir nytt klubbrekord varje gång är att det gamla klubbrekordet var med en annan vikt så varje gång jag gör nytt personbästa så blir det nytt klubbrekord. Men det känns otroligt roligt att kunna öka hela tiden och jag tror på att sommaren kommer bli fin och att jag kommer kunna stöta långt, säger Lukas.
Han menar att en positiv inställning och ett genuint intresse är allt och gör att han orkar trycka till lite extra i varje tävling, under sommarhalvåret är det tävling ungefär varannan vecka. Utöver det tränar Lukas sex pass i veckan, men planerar att lägga in ännu fler pass.
– Tycker man inte det är kul så pallar man inte träna så mycket som jag. Självklart händer att jag blir lite less på sporten. Det kan kännas långtråkigt eller trist ibland speciellt när det går mindre bra eller när jag är skadad men tack vare mitt stora intresse så kommer jag alltid tillbaka på rätt spår sen ändå, säger Lukas.
Han säger att målsättningen med träningen är att bli så bra som det någonsin går och att ständigt förbättras. Lukas hoppas att en dag ha jobbat upp sig till Daniel Ståhl:s nivå, den svenske kulstötare och diskuskastare som periodvis legat världsetta i diskus. Ståhl är lite av en förebild för honom. Till vardags går Lukas på löpargymnasium på Rudbeck, där han får in träningen under skoltid vilket fungerar fint kombinerat med de teoretiska studierna på ekonomiprogrammet.
– Förhoppningsvis kör jag fortfarande friidrott om tio år och är på en internationell elitnivå, men jag känner ändå att det är viktigt att skaffa sig en bra utbildning ifall något skulle gå snett. Självklart hoppas jag på en lång karriär, många kulstötare är på toppen av sin karriär när de är runt trettio. Eftersom många års övning har gjort att de väldigt tekniskt skickliga samt att kroppen är färdigutvecklad, säger Lukas.
Han är den enda kastaren i sin klass på Rudbeck vilket Lukas mest ser som positivt och gör att han får mycket uppmärksamhet av sin tränare, Thomas Hirvonen och får bra träningstider vilket i sin tur ger bra resultat. Sin tränare beskriver han som otroligt engagerad och peppande.
– Thomas tycker det är lika roligt som jag vilket gör träningen ännu roligare för mig. Han visar att han tror på mig, tvivlar aldrig och säger alltid att det kommer gå bra. Även de gånger då det går sämre finns han där och peppar och säger att det kommer gå bättre nästa gång, säger Lukas.
Snabbstyrka och spänst är viktiga i kast så träningen skiljer sig lite åt beroende på vilken säsong det är för att få så maximalt resultat som möjligt. Under vinterhalvåret är det mer styrketräning som gäller, då muskler byggs upp. inför sommaren satsas det på att vara perfekt rent teknisk och delta i de stora tävlingarna. Lukas planerar att försöka hålla tempot uppe under sommarlovet och att få in så mycket träning som möjligt. Han har ett par inplanerade tävlingar och hoppas på att bli uttagen till något landslagsuppdrag till exempel i Ungdomsfinnkampen. Annars är den stora fokuseringen ungdoms SM i augusti . Inför SM försöker han stanna hemma så mycket som möjligt och satsa på träningen.
– Som bäst har jag kommit tvåa i SM men jag siktar på att ta ett guld nu i sommar, säger Lukas.
Förutom kulstötning håller du också på med diskus, vad tycker du är roligast?
– Svårt att säga kula har jag kört hela mitt friidrottsliv, diskusen började jag seriöst med i år. Jag hade ryggproblem förra året som resulterade i att jag inte kunde träna så mycket diskus så jag fokuserade på kulan. Just nu är ändå diskusen roligast, eftersom alla säger att jag har en stor utvecklingspotential och jag tycker att jag förbättras hela tiden, säger Lukas.
Han började träna friidrott som åttaåring för Tureberg, hans föräldrar tyckte han hade mycket spring i benen och gissade att friidrott skulle passa honom väldigt bra eftersom han älskade att springa. Fram tills för tre år sedan höll han på med alla grenar.
– För fyra år sedan tog min tränare som jag har nu kontaktat mig eftersom han tyckte att jag var en talang i kulan och därför började jag fokusera mer på det. Jag har tagit några SM medaljer där och nu har även Sverige fått upp ögonen för mig, säger Lukas
Han stöter med den så kallade glidstilen eftersom det passar hans 1.95 långa kropp bättre dessutom är han väldigt explosiv.
– Både jag och min tränare att det är onödigt att krångla till det med att rotationsstilen när jag ändå kan komma långt med glid. Kortare kulstötare behöver en annan drivkraft och vinkel på kulan än jag som har en fördel med att redan vara högt uppe och på så sätt komma rätt långt ändå, säger Lukas.
Han även en perfekt kroppsbyggnad för diskus. Just längd i kombination med teknik och styrka är perfekta förutsättningar för diskus.
– Jag testade på diskus, och det har ju gått väldigt bra, säger Lukas.
Kulan Lukas stöter med väger i hans åldersklass 16-17 år 5 kilo, nästa år kommer han tävla i en ny viktklass med en kulvikt på 6,0 kilo. Om ytterligare två år räknas han som herr och kommer tävla med en kula som väger 7,26 kilo.
Hur förbereder man sig på övergången?
– Just nu tränar jag lite med alla olika kulor för att känna efter och se hur jag ligger till så det inte blir en chock sedan, speciellt med 6:an småtränar jag en del med för att vara beredd inför nästa år. Ett kilo kanske inte låter så mycket men det gör skillnad, säger han.
Varför är det så bra för unga att hålla på med idrott?
– Forskning visar först och främst att man orkar plugga mer. Man är alltid sysselsatt med något vettigt, får en massa kompisar och bra förebilder som till exempel Zlatan. Det föder ambitioner och lär en prioritera, säger Lukas.
Lina Friberg
Reportagekursen, Jakobsbergs folkhögskola