
Foto: Privat
27 åriga Hanna Hermansson växte upp i Huddinge med mamma Karine, pappa Ola och lillebror Hampus. Idag bor Hanna i South Bay, strax utanför Los Angeles tillsammans med sin nyblivne make Samuel. Snart återvänder Hanna, som gjort raketkarriär på medeldistans, till Sverige och Turebergs FK.
Hanna startade sin idrottskarriär med fotboll.
– Fotboll har jag spelat hela livet. Jag började redan runt femårsåldern i Segeltorp och spelade där tills jag var 16 , säger Hanna.
Hon slog igenom tidigt när hon representerade Stockholms stadslag och vann Cup Kommunal, en stor nationell ungdomsturnering.
– Efter det ville tränarna att jag skulle spela för ett större klubblag och när jag var 16 började jag i AIKs damlag. Då spelade de i division 1. När de gick upp till Allsvenskan bytte jag till Enskede för att få mer speltid, säger Hanna.
Under kommande år fick Hanna problem med sina knän. När ett korsband gått av två gånger trodde Hanna att idrottskarriären var över. Men 2011 började hon spela igen, då för Lidingös damlag som låg i division 2 och senare avancerade till division 1. Det fortsatte hon med tills hon åkte över till USA ett år senare.
Hanna har även hållit på med flera andra sporter som hockey, pingis, och ridning. Hon slutade med det mesta utom ridningen när fotbollen tog upp alltmer tid.
Att det blev USA berodde på hennes nyfikenhet. 2010 åkte hon över för att testa en termins studier. Hon vill känna på hur det var att bo och studera i USA. Hon fick många vänner och tyckte att det var kul. När terminen var slut åkte Hanna hem till Sverige för att arbeta ihop pengar för att kunna åka tillbaka till USA .
2012 bar det iväg igen. Hanna började på ett kommunalt college som är lite billigare än att gå på universitet.
– Att söka stipendier inom fotbollen hade jag inte en tanke på. Dels för att jag precis börjat spela efter flera skador och dels för att det gått flera år mellan gymnasium och universitet och därför var för sent. Men jag träffade några svenska killar på min skola som spelade fotboll och de övertalade mig att pröva på det, säger Hanna.
Hon spelade två år för Long Beach Community College och fick därefter ett stipendium för att fortsätta spela och studera fyra år på Marymount California University, också det i Los Angeles.
När Hanna slutat med fotbollen 2014 ville hon pröva på friidrott eftersom flera studenter på universitetet höll på med det.
– Jag har alltid tyckt om att springa och alltid varit en ganska löpstark fotbollsspelare men aldrig tävlat eller tränat specifikt för det. Som 13-åring sprang jag visserligen Stockholm Minimaran och kom på elfte plats, men det är det enda, säger Hanna.

Foto: Privat
Hanna tog kontakt med den dåvarande tränaren, Martin Gonzalez. Han välkomnade henne till gruppen. Över vinterlovet bad tränaren henne springa 20-30 minuter varje dag. Hon kommer ihåg att det lät som en evighet. Men så småningom vande hon sig vid löpningen och gjorde så bra framsteg att tränaren ville att hon skulle börja tävla.
Under följande sommar tränade Hanna knappast alls eftersom hon hade fullt upp med en praktikplats i Los Angeles. Men när skolan väl började igen fortsatte Hanna att träna med skolans löpargrupp inför cross country säsongen. Sedan dess har hon tränat löpning regelbundet.
– Under 2015 fick vi en ny tränare, Carlos Suarez, som jag fortfarande tränare under. Vi började försiktigt med 30-40 km i veckan utspritt på fem sex dagar i veckan. Sen har vi ökat till 70-80km i veckan, med löpning så gott som varje dag, säger Hanna.
Friidrott är fortfarande nytt för Hanna. Hon har ännu inte hunnit bygga upp någon egen träningsfilosofi. Hon följer tränarens råd. Men de har alltid en öppen dialog och Hanna går mycket på känsla.
– Är det något som över 20 år av fotbollsspelande och flera skador har lärt mig så är det att känna min egen kropp och vad den klarar av, säger Hanna. Jämför jag med förra våren så är det helt klart längre distans och intervaller med kortare vila. Det har nog att göra med att jag förra våren inte hade någon baskondition och fick dessutom benhinneinflammation för att jag inte var van att springa så mycket. Vi var därför tvungna att ha kortare och mer intensiva pass, fortsätter Hanna.
Den här våren har en vanlig vecka bestått av två tre intervallpass, oftast på bana och en dag med snabbhetsträning, en dag med långdistans 16-20 km, två styrkepass, och resterande dagar vanlig löpning.

Hanna Hermansson efter vinst i terränglöpning. Foto: Privat
När Hanna började träna förra året trodde hon inte att det var fysiskt möjligt att springa under 2.10 på 800 meter. Det har gått betydligt bättre än hon trodde.
– I början av den här våren hade jag som mål att spring under 2.05 och under 2.04 i sommar, men nu går det lite snabbare än det, säger Hanna.
– När jag började springa, för ett år sen, så tyckte min dåvarande tränare att jag såg ut som en 200/400meterssprinter, så det blev distanserna för mina första lopp. Jag saknar dock snabbheten som behövs för det och vi gick upp i distans med en gång.
Den här våren har jag sprungit ungefär lika många 800 meters- som 1500 meterslopp. 4.18 som bäst på 1500 meter och 2.44 som bäst på 1000 Meter.
– Jag tror att 1500 meter har gjort mig starkare, vilket lett till bättre resultat även på 800 meter och det är definitivt en distans som jag vill fortsätta med, fortsätter Hanna.
Hennes resultatutveckling har än så länge varit i rätt riktning och hon har lyckats pressa tiderna nästan alla lopp hon sprungit. Hanna gick från 2.22 till 2.08 under förra våren och från 2.08 till 2.03 den här våren på 800 meter, samt från 4.32 förra året, till 4.18 i år på1500 meter. Hennes 1000 meterstider har gått från 2.57 förra året till 2.44 i år.
– EM i Holland skulle ju vara fantastiskt roligt att vara med i, men det kommer inte finnas så många tävlingstillfällen för mig att kvala. Men det är definitivt ett drömmål för mig, säger Hanna.
OS i år känns långt borta tycker Hanna men kanske om fyra år.
– Målet med löpningen är att se hur bra jag kan blir helt enkelt, fortsätter Hanna.
7 juni reser Hanna till Sverige. Innan dess ska hon springa 800 meter och 1500 meter på Nationals i Alabama.
Vilka tävlingar Hanna skall springa i Sverige är inte klart ännu. Det blir Urban Aruhn, Turebergs medeldistanstränare som kommer att ansvara för Hannas träning på svensk hemmaplan. Själv har Hanna inte så bra koll på vilka tävlingar som finns.
– Jag lyssnar helt enkelt på vad Urban tycker passar mig, säger Hanna.
I september åker Hanna tillbaka till USA. Där vill hon koncentrera sig på att träna löpning. Samtidigt ska hon arbeta deltid för att skaffa sig sin CPA licens i USA. CPA står för Certified Public Accountant, på svenska auktoriserad revisor.
– Om löpningen fortsätter att gå bra i sommar och jag fortsätter att utvecklas så skulle jag vilja komma hem till Sverige till inomhussäsongen i vinter och så klart även nästa utomhussäsong, säger Hanna.