Urban Aruhn är medeldistanstränare för en grupp på 17 löpare i Turebergs friidrottsklubb. Mest känd av hans adepter är Andreas Almgren, som på Inne-EM i Prag i mars kom på en meriterande fjärdeplats.
Urban föddes i Umeå år 1966. Som ung spelade han bland annat fotboll, men som 15-åring började han med friidrott och satsade på löpning. Han höll på själv ända tills han var 35 år, en lång och framgångsrik karriär som innehöll landslagsuppdrag.
Friidrotten har varit Urbans heltidssyssla sedan 23-årsålder. Han har varit tränare både på friidrottsgymnasiet och på friidrottsuniversitetet i Umeå. För tre år sedan fick han ett erbjudande om att bli tränare för en elitgrupp i Tureberg och han tackade ja.
Jag träffar Urban under ett träningspass i april, en kall och regnig kväll. Knappast idealt för friidrott. Trots detta tränar gruppen på bra under Urbans överinseende och instruktioner.
Hur ser ett typiskt träningspass ut?
– Träningen är varierad, där man som löpare lägger vikten på löpning. Ett typiskt träningspass är ett löpkvalitets pass. Sedan brukar jag variera intervallerna, med inslag av både aeroba och anaeroba intervaller. Detta retar olika system. Därutöver ingår en hel del styrketräning i olika former, med fokus på löpmuskulaturen. Den varieras också mellan ren styrka, allmänstyrka, cirkelträning samt core-styrka (bålstyrka).
Varför är det viktigt med styrketräning?
– Det är viktigt ur flera aspekter. För löphållning, löpekonomi, hållfastheten hos löparna och för att få en högre effekt på löpningen, att löpa snabbare helt enkelt.
Hur ser din träningsfilosofi ut?
– Som medel- och långdistanslöpare är det viktigt att bygga den aeroba biten. Jag varierar träningen året om för att reta många olika träningssystem. Styrka i olika former och sedan är även rörlighet viktigt. Framförallt för den aktives löpekonomi men även ur skadesynpunkt.
När Urban började som tränare i Tureberg veckopendlade han till att börja med från Umeå. Ganska snabbt stod det klart att det inte skulle fungera i längden så flyttlasset gick till Lidingö. Där bor han nu med frun Lena (också gammal landslagslöpare på 400 meter) och deras två barn.
– Det är bra för barnen på Lidingö, det är fint där. Det är en bit att köra hit till Vallen, men det går mycket snabbare nu när norra länken har öppnat. På vintrarna har jag ju nära då jag har ett till tre träningspass i veckan på Bosön, men det kommer bli mycket bättre både för mig och för Turebergs övriga verksamhet när den nya träningshallen står klar.
Kvällen blir bara kallare och blötare. Urban berömmer sina adepters framsteg och jag slås av att de verkar ha en utvecklande och stimulerande träningsmiljö. Löparna driver på varandra och stämningen i gruppen verkar vara mycket god. Urbans främsta adept Andreas Almgren är inte med, han är på träningsläger i USA dit Urban ska åka veckan efter.
Hur ser planeringen ut för Andreas säsong?
– Det stora målet är J-EM i Eskilstuna i sommar. Sedan ska Andreas såklart också kvala in till VM. Väl där får vi se hur det går.
Ikväll avslutas träningen i förtid. Det är för kallt för att köra vidare, skaderisken är för stor. Vi rör oss upp mot omklädningsrummen och jag vill veta vilka som är de tre viktigaste egenskaperna för at bli en bra medeldistansare.
– En förutsättning är att du måste ha en grundtalang. Sedan krävs det vilja att underkasta sig hård träning och offra andra saker. Slutligen krävs det också träningsintelligens. Det handlar om att träna bäst, inte mest. Det vore enkelt att utse en vinnare om alla bara fick lämna in sin träningsdagbok och så kollade man vem som tränat mest. Men så funkar det ju inte!