Cecilia Lallerman är trött på fördomarna om att barn i behov av stöd inte skulle kunna klara av att träna. Därför ska hon nu starta en friidrottsgrupp för barn i Sollentuna för barn med Downs Syndrom.
Cecilia Lallerman kommer ursprungligen från Södertälje och började med idrott tidigt i livet. Tidigare har hon tränat både basket och simning. De senaste 10 åren har hon hållit på med idrott på hobbynivå, främst tränar hon genom att springa och gå på gym.
Cecilia ska nu börja hålla i friidrottsträning för barn med Downs Syndrom. Hennes egen 7-åriga dotter har själv Downs Syndrom och eftersom både Cecilia och maken tycker om att röra på sig, så vill de gärna att deras barn ska göra det också.
Cecilia vill också gärna få bort stereotypen som samhället har av Downs syndrom.
– Stereotypen är ofta att man är överviktig och lite hjälplös. Folk tycker traditionellt alltid synd om de som har Downs syndrom, och aktiviteterna för dem är ofta väldigt kravlösa. Något jag tycker är väldigt konstigt, som om att människor med Downs Syndrom inte skulle kunna klara av någonting, säger Cecilia.
Cecilia och hennes make vill gärna att deras dotter ska pröva olika saker. De kände att friidrott är en väldigt bra träningsform. Så dottern fick börja med. Cecilia anmälde sig också frivilligt som tränare. Dottern fick börja i en vanlig grupp. Tyvärr gick det lite för fort. Det var nya övningar varje gång och inget förberedande inför träningarna. Dottern fick istället gå på gymnastik som FUB anordnade, men där var det tvärtom. Där gick allt väldigt långsamt och det blev ingen riktigt träning. Cecilia vill åt mellantinget, mellan det som är kravlös träning och det som går jättefort.
– För ungefär sex månader sedan träffade jag på parasportförbundet och jag sa: “Skulle det inte vara jäkligt bra att sätta igång en grupp för barn i Tureberg med särskilda behov?” Och det tyckte de lät som en bra idé.
Parasportförbundet kommer hjälpa till med att organisera träningen, att sätta upp lite ramar med mera. Cecilia kommer vara är ledare för projektet och tränare för gruppen. Det blir en liten grupp i åldrarna sex till tio år till och börja med och föräldrar kommer få närvara under träningarna.
Målet är att det ska funka som en vanlig träning för en vanlig barngrupp.
– Jag kommer att driva på barnen, det ska ändå vara en utmaning. Jag kommer göra förändringar med jämna mellanrum, men inte så drastiskt. Vidtala föräldrarna i förväg.
I början kommer det bara att vara barn med Downs Syndrom i gruppen, eftersom det är det som Cecilia kan mest om och eftersom hon kommer att vara ensam tränare i början. Men om det hela faller väl ut och Turebergs friidrott kan ge fler tränare kompetens i att jobba med funktionshindrade så kan de utöka gruppen.
Cecilia är övertygad om att barnen kommer klara det bra.
– Egentligen är det ju inte barnen som har ett problem. De är ju samhället runt omkring dem som har skapat problemen.
Jakob Tholin
Reportagekursen, Jakobsbergs folkhögskola
Fakta
Jobbar till vardags som marknadschef på revisionsbyrå.
37 år, gift och har tre barn.FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv.
Läs mer om FUB: http://www.fub.se/