
– Det roligaste är när det händer något oväntat, säger Michael Norman till vänster i bild. Bredvid, kollegan Marcus Grindange. Foto: Emma Elneus
Koncentration, snabbhet och att använda rösten på rätt sätt är komponenter för att bli en duktig friidrotts-speaker. Möt Mikael Norrman och Marcus Grindange som direktsänder ifrån Sollentuna Youth Athletic Open.
I ett litet rum på andra våningen, med utsikt över Sollentunavallen, sitter speakrarna Michael Norman och Marcus Grindange och kommenterar friidrottstävlingen Sollentuna Youth Athletic Open. Skrivbordet är belamrat med resultatlistor och urdruckna kaffemuggar i plast.
– Vi började tidigt i morse och väntas bli klara halv sju ikväll. När dagen är över är man helt slut i skallen, säger Mikael Norrman.
Mikael Norman startade sin speakerkarriär för cirka femton år sedan och Marcus Grindange för tre. På fritiden engagerar de sig ideellt i Turebergs friidrottsklubb. Den ena som styrelseledamot och den andre som ungdomstränare. Vid vissa tillfällen agerar de speakrar.
– Som kommentator befinner man sig mitt i händelsernas centrum, härifrån ser vi allt och resultaten ploppar upp direkt i våra datorer. Det är både häftigt och kul, säger Marcus Grindange.
De har delat upp arbetet mellan sig, Michael Norman kommenterar löpartävlingarna och Marcus Grindange de tekniska, såsom kula, stavhopp och längd. Anledningen är att de är mer kunniga inom olika områdena.
– Löpning är min specialitet, för jag tävlade mycket i det när jag var ung, säger Michael Norman.
Båda har de en bakgrund som friidrottare. Michael Norman i Sollentuna och Marcus Grindange på Gotland. Deras intresse för friidrott märks även på attributen de bär – sportglasögon, pulsklocka och joggingskor. Ryggarna är av atletisk hållning.
Hela tiden håller de ett öga på idrottsbanan, datorn eller start- och resultatlistorna som kontinuerligt hamnar på deras skrivbord. Efteråt läggs papperna i en hög bakom Michael Normans kontorsstol. I nuläget når den upp till en tredjedel av stolen.
– Vi saknar listan på pojkar 11, har du den? frågar Marcus Grindange kollegan.
Mikael Norman reser sig upp för att leta rätt på listan. Han är strax tillbaka igen och räcker då över den till Marcus Grindange, som börjar knappa in siffrorna på datorn. Själv börjar han förklara viktiga egenskaper som en speaker bör ha.
–Det är essentiellt att kunna kommentera utan manus och det är en fördel om du är väl insatt i sporten. Det är som att skapa en hitlåt, man behöver visa känslor och variera sin röst.
Om det exempelvis är prisutdelning så vill man såklart inte låta ledsen utan istället glad, fyller Marcus Grindange i.

Att kommentera friidrottstävlingar är frihet tycker dem, man är inte bunden till något manus och det finns ingen direkt tidsgräns att hålla sig till. Foto: Emma Elneus
Stämningen mellan dem beskriver de som mycket bra även om arbetet är stressigt. Det är andra gången de kommenterar ihop.
– Vi är duktiga på att läsa av varandra, vi har koll på vad den andre gör, säger Michael Norman.
De tycker att tävlingen utstrålar feststämning. Familjer samlas – det är väldigt socialt, bra tävlingsmotstånd och vädret är blå himmel och sol. Något som förstärker atmosfären är att det numera är vanligt att deltagare väljer att spela en låt när de tävlar.
– Om det var jag som sprang där på banan hade jag valt att spela Eye of the tiger. Den är inte dum, säger Michael Norman.
Plötsligt hörs ett pang. Det är startskottet för löparloppet med tioåringar. Några av de som ställer upp är med i träningsgruppen som Marcus Grindange coachar.
– Jag känner ingen nervositet, säger Marcus Grindange. Han lutar sig över skrivbordet för att se bättre.
– Det finns inte tid för att vara nervös, här går det undan. Speakrar måste vara beredda på allt, svarar Michael Norman. Han plockar upp en kikare och zoomar in.
Emma Elneus